Marcipangratin med vaniljekogte pærer og brændte mandler


Dessert under temaet Jul

Ingredienser:
(til 8 personer)

75 gr sukker
125 gr smør
125 gr mandelmel
250 gr marcipan
2 æg
2 dl cremefraiche 38%
4 små pærer med stilk
1½ dl vand
2 stænger vanilje
1½ dl sukker
100 gr mandler, usmuttede
1 dl sukker
1 dl vand

Forklaring:
Sukker og smør piskes hvidt, mandelmel og marcipan tilsættes. Æggene kommes i et ad gangen. Til sidst tilsættes cremefraiche. Gratinen hældes i en smurt form og bages i ovnen ved 165 grader i ca. 40 minutter.

Pærerne skrælles, lad stilkene sidde på. Vand, vanilje og sukker koges op. Pærerne lægges i med stilkene opad og koges i ca. 15 minutter under låg.

Vand, sukker og mandler kommes på en pande, og der skrues op på fuldt blus. Sukkerlagen koges ind, mens der røres ind i mellem. På et tidspunkt”smuldrer” sukkerlagen, og nu skal mandlerne vendes konstant, indtil sukkeret sidder fast på mandlerne og de er karamelliserede (blanke men ”humplede”). Hæld mandlerne ud på et stykke bagepapir og lad dem køle af.

Server den bagte marcipangratin med pærerne ved siden, let drysset med de let hakkede brændte mandler.

Bemærkninger:
Der kan eventuelt suppleres med en skefuld pisket cremefraiche 38% tilsat lidt vaniljesukker.
Gratinen kan med fordel laves dagen før, ligesom den udemærket kan fryses til senere brug.