2015 - 11 - Norsminde Kro

Fredag har foreningen sat hinanden stævne på Norsminde Kro. Mørket har sænket sig over landet og vi følger de små og slyngede veje med retning mod kroen, der dukker ud af mørket julepyntet og tillokkende med lys, hygge og varme. Det er rart at komme inden døre, vi bliver godt modtaget, og forventningerne er høje til denne weekend og ikke mindst til de kulinariske oplevelser der venter os.
Efter en lille ting i glasset på værelset og opsamling på hvad der er sket siden sidst, er der middag i bistroen. God mad, hyggelig og afslappet weekendstemning, god vin i glasset og gode venners selskab, ja så kan en fredag vist ikke bruges meget bedre.

Lørdag morgen bydes der på dejlig morgenmad i hyggelige omgivelser, og vi tager os god tid til at nyde det og snakke. Derefter går turen mod Århus, nærmere betegnet Moesgaard, for at se nybyggeriet og omgivelserne. En tur i julemylderet i Århus er der også sagtens tid til, og selvfølgelig en god kop kaffe til at varme sig på. Og der er da også tid til at kigge lidt nærmere på omgivelserne i Norsminde, før der serveres eftermiddagsthe i vinkælderen med små sandwich, petit fours og som start et glas Cava. Hvert lille selskab naturligvis placeret så man har det lidt for sig selv.
Næste punkt på programmet er vinsmagning, som herrerne deltager i. Vi piger tager en slapper før det går løs til aften, der skal jo også være plads til aftenens serveringer.

Forventningsfulde og klædt på til en festlig aften møder vi i vinkælderen, hvor vores tjener tager imod med et glas champagne og sprøde sildekiks med røget sildecreme, kræmmerhuse med karamelliseret løgpure og røget friskost, bourgognesnegl med krydderurter bl.a. dild og kryddermayo i rispapir og sidst crostini med marv og råmarineret kalvemørbrad (marineret i olivenolie og salt). Så bydes til bords i et af de fine næsten aflukkede rum, hvor vinflaskerne ligger tæt og hyggen er sat med mange stearinlys omkring os. Her får vi lige en enkelt starter mere, som er jordskokke karamelliseret i kærnemælkssauce med jordskokkedrys.

Så er vi kommet til menuen som er:
Saltet selleri, røget ål og hasselnød
Havtaske, honning og gulerod
Dansk sorthummer, æble, blodpølse og bacon
Porremarv, kalv, peberrod og kirsebær
Økologisk gris, rødbede, løg og rosmarin
Dansk Clara Frijs pærer, jernurt og karamel

Hertil dagens vinmenu som er:
2014, Bodegas Terre Gauda, Albarino, Abadia di San Campio, Rias Baixas, Spanien
2006, Bründlemayer, Riesling, Zöbiner Heiligenstein Kamptal, Østrig
2012, Vinyes Oliver Dots, Blanc de Gresa, Emporda, Spanien
2008, Albert Sounit, Clos Des Montaigus, Premier Cru, Mercurey, Bourgogne, Frankrig
2007, Castello di Ama, Chianti Classsico, Toscana, Italien
10 års, Quinta de Sante Eufêmia, White Port, Douro, Portugal

Oplevelsen er svær at beskrive, men vi er enige om, at det er den bedste vi har haft af slagsen. Alt går op i en højere enhed, de veltillavede, velsmagende, spændende og smukt anrettede retter, vinen, betjeningen og stemningen, det klinger!
Sommelieen har styr på aftenen. Han deler, på en behagelig måde, sin viden om vinene og tankerne bag valget til de enkelte retter med os, og der kan stilles spørgsmål. Det samme gør sig gældende med maden, hvor kokkene viser sig ved nogle af serveringerne, og vi benytter lejligheden til at stille nysgerrige spørgsmål. Det er helt en aften i foreningens ånd, og vi nyder det!
Sent sluttes af med kaffe og hjemmelavet konfekt i pejsestuen, og så er det tid til at drømme søde drømme om dagens oplevelser.

Hvor utroligt det end lyder, kan vi kun glæde os til at indtage den gode morgenbuffet søndag morgen og vende aftenens oplevelse, før vi vender næsen mod vest, høje af at være blevet forkælede fra vi kom til vi gik. Norsminde Kro får 5 kokkehuer ud af 5 fra os. Det er næppe sidste gang, vi har besøgt stedet.
Se mere på www.norsminde-kro.dk