2015 - 08 - Nationalpark Thy

Scenen er sat og udgangspunktet et blåmalet sommerhus i Salling. Deltagerne ankommer, efterhånden som den sidste kunde, borger, studerende og jobansøger er ”ekspederet” færdig. Vejret er med os denne sensommerdag. Efter en sommer med lidt for meget regn og blæst i Danmark, er der udsigt til en weekend med sol, og humøret og forventningerne er høje, da foreningen samles om havebordet, hvor Lone og Torben med inspiration fra deres nylige ferie på Madeira serverer en Ponchas = appelsin og citronsaft, honning og sukkerrørsrom. Madeira-temaet går igen i aftenens menu, som bestod af en Carne de vinho e alhos = svinekød i vin- og hvidløgslage med laurbærblade, dertil Bolo do caco = pandestegte runde brød af hvedemel og søde kartofler med hvidløgssmør og persille, og salat af sojabønner, gulerødder, radiser mm, og til dessert en Gelado de iogurte grego com cerejas = yoghurtis med bær og kirsebær. (se opskrifter)

Fredag aften går med at blive synkroniseret efter sommeren. Det går nemt og der planlægges til lørdagens program. Der studeres hjemmesider, og der er også undervejs blevet bestilt bord på Stenbjerg Kro, og stærkt inspireret – for ikke at sige manupuleret - af kromutter, 4 stk. nationalplatter, som så vil stå klar når vi ankommer lørdag. Omkring kl. 22.00 får vinden overtaget på terrassen og der rykkes indenfor.
Lørdag morgen tøver solen med at tage overtaget, så det bliver til morgenmad inden for. Omkring kl. 10 er der afgang mod Thy. Solen er igennem, temperaturen godt over de 20 grader, og så ER der jo smukt på Thy. En del af temaet for turen er, at der ikke er noget tema. Vi vil afsøge mulighederne for gode indkøb, og jagten går ind på nogle gode gårdbutikker. Det første forsøg førte os langt uden for lands lov og ret og allerede inden vi havde nået enden af grusvejen, havde vi konstateret en total mangel på skiltning på trods af at ”gårdbutikken” stod opført på oversigter over disse (troede vi). Vi blev dog meget hjerteligt modtaget på gårdspladsen af en bondemand, som også meget imødekommende indførte os i sin ”stalddørsøkonomi”, for dog hurtigt derefter at spørge ”og hu’ kåmmer I så fræ”. Vi fik nogle gode grin, men takkede dog nej til at se hvad han havde i sin fryser – vi skulle først og fremmest have fat i noget godt kød til lørdag aftens menu.

Næste stop var Thy Gårdbutik ved Snedsted. Var vi kommet et par uger tidligere, tror vi der havde været mere på hylderne, ligesom der nok havde været mere liv i de adskillige ferielejligheder, der også findes på gården. De så i øvrigt rigtig fine ud, hvis man skulle mangle et B&B sted på midt-Thy. Det blev til indkøb af et godt stykke røget kalvekød, økologisk dyrkede kartofler og et glas marmelade.

Vi havde på forhånd en tanke om at tage turen omkring den velkendte slagter i Vorupør, så det med kødet fik lov at vente, og vi fortsatte i stedet til Meny i Hurup, hvor der blev indkøbt god vin og masser af gode grønsager, så der kunne laves forskelligt tilbehør og søde frugter til dessert.
Inden frokost kunne vi lige nå et besøg ved Landingspladsen ved Stenbjerg. Et gammelt fiskerleje, hvor de små fiskerbåde stadigvæk trækkes op på stranden, og hvor forskellige fonde mv har skudt penge i en renovering af de gamle huse. Et rigtig smukt og stemningsfuldt sted, og vi kunne kun undre os over, at det på en solbeskinnet lørdag formiddag i sensommeren ikke var mere besøgt.
Stenbjerg Kro blev en lidt både-og oplevelse. Forventningerne var store, og måtte delvist vige for en fornemmelse af, at de har lidt svært ved selv at følge med successen. Maden var OK og udvalget af specialøl og lokalt fremstillet snaps absolut godt. Platten indeholdt 5 dele, som blev serveret én ad gangen: hjemmesaltede og marinerede sild med karrysalat og æg, rustikke fiskefrikadeller med rabarberkompot og grov remoulade, vildtpølse med sennep og selleripuré, røget dyrefilet med peberrodsskum med tranebær og en ostetallerken med syltede hyben og havtorngelé.

Dagens sidste indkøb blev foretaget hos slagteren i Vorupør. Det blev til 2 T-bone steaks med en samlet vægt på knapt 1,4 kg fra den lokale og allerede besøgte økologisk avler i Gyrup,. og en pakke lækkert udseende pølser til hver fryser i hhv. Viborg og Herning. En kort tur omkring havnen viste, at HER har man tag på det med at tiltrække turisterne – på godt og ondt!!

Undervejs havde vi passeret flere skilte, som fortalte de forbipasserende, hvornår man henholdsvis kører ind i og hvornår man forlader nationalparken.
Tilbage i sommerhuset var det for flere deltageres vedkommende tid til en lur i solen, før det var tid at gå i gang med forberedelserne til aftenens menu, som kom til at bestå af:
Forret: tallerken med tynde skiver røget kalvekød med parmesan og kompot af havtorn, hyben og æble. Hertil de runde pandestegte brød og en argentinsk hvidvin med chardonnay, viognier og sauvignon blanc.

Hovedret: grillet T-bone med grillede svampe og en sauteret og findelt grønsagsblanding af løg, fennikel, forårsløg, hvidløg og rød spidskål. Hertil en Amarone 2011.
Desserten bestod af blandede søde og grillede frugter, serveret med resten af yoghurtisen. Hertil en vintage port 2003.

Der var generelt stor tilfredshed med dagens indkøb og hvad det var blevet til på tallerknerne og i glasset. Det smukt dækkede bord med inspiration fra sensommeren og naturen lige rundt om os gav hele måltidet endnu et løft. Vejret (og den nyligt indkøbte kæmpeparassol med indbygget stjernehimmel) gjorde sit, og de levende lys på bordet holdt sig – ligesom deltagerne – til efter midnat.

Søndag morgen var der lidt træthed at spore, og man holdt sig til planen som foreskrev en forsigtig opstart og så i øvrigt oprydning, nedpakning og afgang.
Et tip omkring gårdbutikker:
Foreningen har i flere omgange haft stor fornøjelse af at opsøge gårdbutikker og har gjort skønne og lækre indkøb af såvel kød som grønsager/frugt. Selve aktiviteten er sjov og man møder mennesker som ligesom vi går op i de ting der indgår i maden og i at nyde den. Det er vores erfaring at det godt kan betale sig at se sig lidt for, og gøre lidt forarbejde.

På vores tur til Thy havde vi overset at en ellers fin oversigt indeholdt såvel gårdbutikker, som vi kender dem, og andre som blot er producenter. Derudover vil det sikkert i mange tilfælde være en ídé at kontakte dem i forvejen og høre hvad de har, og hvad de i mange tilfælde ellers kan skaffe, hvis de kender ens ønsker.