2013 - 09 - Paris

Vi mødes fredag d. 13.09.13 kl. 21.00 på adressen i Herning til hyggelig aftenkaffe/øl og snak før en forholdsvis tidlig sengetid.

Der er afgang fra Herning 04.00 og vi er godt inde i Paris kl. 16.00. Lejligheden i St. Germain des Pres når vi frem til kl 19.00. Der er trafikkaos i Paris! Det skal siges, at vi er kendt med lejligheden. Vi har været her før, og finder at adressen er perfekt for os.

Vi orker ikke at gå ud for at spise, så der handles i det nærmeste supermarked og, det er herligt at sætte sig til et veldækket bord med ost, paté og pølse, det gode franske brød og rødvin efter dagens oplevelser, og oven i købet vide, at vi har en uge foran os i den by, vi holder så meget af.

Søndag morgen skinner solen flot ind ad vinduerne. Efter morgenmad, går vi i vores lokale supermarked for at gøre et større indkøb. Det er der også et par andre, der har tænkt. Der er et mylder af liv i gaderne i vores kvarter. Alle gallerier er åbne, og der er kunst fra mange dele af verden at se. Fortovscafeerne er fulde, og ellers handles der i stor stil. Herligt! Vi indsnuser atmosfæren, gensynsglæden er stor, vi er her igen!!
Et gedigent indkøb hører til første dag. Mange basale produkter er på listen, og vi er alle mand belæsset med alt, hvad vi kan bære, da turen til 5. sal forceres. Men vi er friske og fulde af energi, så vi snupper en tur mere ud i byen. Denne gang til turistbureauet, for at hente brochurer. Turen går over broerne og forbi Louvre, og på tilbage vejen tager vi gangbroen, hvor der nu hænger så mange hængelåse på gelænderet, at der ikke er så meget som én plads at finde. Fænomenet breder sig og kan nu også ses på næste bro.

Det myldrer med mennesker, sikke et leben, Paris er altid i gang, og vi kan li’ pulsen.
Efter frokost er der eftermiddags’nydning’. Der læses eller soves før kaffe med macarons, som også hører til, når vi er i Paris. Det går lige over i pastis/G&T. Der planlægges og læses på kort, - hvad skal vi se? Der er så meget at vælge imellem, og det er faktisk netop det, der er med Paris, man bliver aldrig færdig med at se og opleve.

Kokkene går i gang med maden, og da den er klar til at gå i ovnen, har vi kridtet skoene igen, vi skal lige ud og snuse til aftenlivet. Vejret er dejligt lunt og mildt, og det har da også trukket mange mennesker ud på cafeerne (eller også er det bare sådan, det er en søndag aften.)

Hvor dejligt at vende hjem efter en endnu en rask travetur og de 100 + 15 trin til lejligheden, og så er maden stort set færdig. En salat mixes og så er vi klar. Menuen står på……. ja gæt engang, coq au vin!! Fast menu første aften, altid god og naturligvis serveret med et godt glas rødvin til. Og det hele ender med kaffe og chokolade før sengetid.
Mandag er vi super friske og mødes i løbetøjet kort efter kl. 8.00. Vi går i rask trav til Tuillerierne, hvor vi deler os, og løber/går den rute, vi nu føler for og magter. Der er en ekstra dimension i at motionere midt i Paris, det er som om det hele går lidt lettere, når man lige kigger op, og sander hvor ruten går! Således, vældig tilfredse med os selv, smager morgenmaden endnu bedre end den plejer, og solen skinner, stik imod forventning.
Dagens plan ændres til, at vi tager turen på Promenade Plantée, som er en park i første sals højde, der går fra Operaen og godt og vel 4 km ud. På turen tilbage kigger vi på alle de spændende kunsthåndværkerbutikker der findes under viadukten, og får varm chokolade eller øl på en fortovscafe. Et par byger når vi også at få, men det meste af tiden er vejret fint, og solen skinner.

Vi snupper metroen tilbage, og gør et indkøb i Monoprix.
Frokosten kommer til at bestå af pasta med resten af pullpork kødet (fra madpakken lørdag), tomatsalat med mozzarella, brød og oliven. Som afslutning serveres ost og kaffe med en småkage. Så er vi også nået til eftermiddagsnydningen og ’kl. 17.00 indtaget’ flyttes til kl. 18.00!!
Aftenens menu består af andebryst på peberfrugter og løg, og kartoffelbåde vendt i olie og krydderier og bagt i ovnen. Hertil er den franske mayonnaise formidabel. En ostepind og en småkage slutter middagen, og da alle er lidt møre, er der tidlig sengetid. Vi er godt brugte, muligvis er det efterveer af turen herned og tilpasning til ferie/Paris, der indhenter os.
I hvert fald er vi friske og klar til at gå i gang med en ny dag, og hvad den nu kan byde på, da vi mødes tirsdag morgen. Lidt imod forventning falder der solstråler ind ad vinduerne, så vi beslutter os hurtigt for, at tage turen forbi Notre Dame, som trænger til et gensyn, og en enkelt af os har slet ikke set den indefra endnu. Den er lige så flot som husket. Glasmosaikkerne kan få enhver til at tabe næse og mund, så det er som ventet værd at bruge tid på. Herfra går vi forbi Rådhuset for at besøge et stormagasin som vi tidligere har rundet ganske kort.

I køkkenafdelingen indkøbs nye pander til køkkenet i Viborg. Mændene gør senere dagens indkøb i Monoprix, mens pigerne afsøger de 6 etager i varehuset, og det siger ikke så lidt. Det er kæmpe stort og fristelserne er mange, men efter godt og vel to timer siver vi hjemad, og glæder os på hjemvejen over, at de to kokke har købt ind og besluttet, hvad menuen skal står på til de kommende måltider.

En kold øl er ikke at foragte efter vores anstrengelser, og før en god frokost med fisk, pølse, paté, hvidvin osv. – Alt det gode som vi forbinder med Frankrig. Og så lige en ostepind!

I dag er der ikke tid til eftermiddagsstilhed. Vi må ud i byen igen. Vores eget område er fuld af små spændende butikker, ud over alle gallerierne, så vi bruger et par timer mere på at ose og lave et par enkelte indkøb, bl.a. en fantastisk hindbærkage som fortæres ved hjemkomst sammen med kaffen. Da er kl. ganske vist 18.00, men vi er begyndt at tilpasse os franske forhold og middagen falder blot senere.
Kokkene går i gang med farserede grøntsager og flødekartofler og så er vi nået frem til dagens pastis/G&T.
Middagen er veltilberedt og veltillavet, og den obligatoriske ostepind slutter måltidet af, før kaffe og hindbærkage.
Efter alle vejrguder at dømme, er risikoen for en regnvejrsdag stor onsdag. Vi kan dog hurtigt afgøre onsdag morgen, at det er muligt at få en morgen løbetur i tørvejr. Faktisk er vejret helt perfekt til en løbetur. Den ene kok holder skansen hjemme og starter på fremstilling af brunch. Hvor herligt at sætte sig til et veldækket morgenbord efter at ha’ motioneret. Der er æg, bacon og pølse, fluffy pandekager med honning og blåbær, oste og pateer.

Vi er opløftede og klar til en tur på Musée d’Orsay, som har til huse ikke langt fra vores lejlighed og i en gammel banegård. Smukt restaureret af en italiensk arkitekt, så nyt og gammelt går op i en højere enhed, er det både bygningen og de udstillede værker, der er værd at kigge på. Alle de kendte franske kunstnere er at finde på museet, og vi når rundt på alle etager. Efter godt og vel en time er vi helt flade og trænger til at komme ud i luften igen. Vejret er med os, så vi drager mod Montergueil, den berømte gade, som vi før har besøgt, hvor alt hvad hjertet begærer at specialiteter og kvalitet kan købes.
Inden vi når frem, er pigerne omkring en kendt garnforretning (La Droguerie), og mændene nyder en øl på en fortovscafé i mens. I Montergueil købes nogle af ingredienserne til aftenens menu. Mændene drager derefter med metroen hjem for at gøre et lokalt indkøb, mens vi piger tager endnu en tur i vores stormagasin. Denne gang lykkes det at købe sko/støvler og et par varer fra køkkenafdelingen, som vi ikke fik købt i går. På hjemvejen kan vi endnu engang blive rørende enige om, at vi er the ’lucky ones’, der kommer hjem til mænd, der har styr på indkøb og madlavning, og som oven i købet også nyder det. :-)
Der er samling omkring kaffe og kage hjemme ca. 16.30, og det går direkte over i kl. 17.00 scenariet. Der snakkes, læses, strikkes og laves planer for morgendagen, før kokkene igen tager forklædet på og går i gang med aftenens menu.

Den består af grønne asparges med hvidløgsolie og parmesan, pille-rejer med hjemmerørt citronmayonnaise og små pandekager med karamelliserede og marinerede figner og vanillieis. Hertil CrementVouvray og portvin til desserten. Er vi lidt forkælede??
Torsdag står vi lidt tidligere op end vi plejer. Planen er at skulle på sejltur, men vejret er ikke akkurat så solrigt som vi havde håbet, så vi ændrer planen og vil en tur i 7. arrondissement.

Vi tager turen langs kajen og finder ud af, at vores turbåd for morgendagen afgår fra Bastillie-pladsen og ikke fra d’Orsay som forventet. Så var det nok heldigt, at vi lige kom forbi! Vi tager turen omkring Invalidekirken, og finder også et godt marked, hvor det tydeligvis er parisere der handler. Derfra videre til Bon Marché, som vi egentlig er gået efter. Surprise!! På den ene side af vejen viser der sig en fødevareafdeling som sir’ spar to! – på den anden tilsvarende afdelinger med tøj/bøger/køkkenartikler osv. osv. Vi oser rundt i fødevareafdelingen og er målløse. Det er luksusvarer for alle penge, og det er så lækkert indrettet og opstillet, så vi bare må gå og nyde det. Tilsvarende findes på den anden side af gaden med tøj osv. men vi er ved at være møre. De seneste dages lange gåture har sat sine spor, og energien er ikke helt i top. Vi er lette at få med hjem, og da der også venter en god frokost, lykkes det at komme igennem turen på trods af ømhed og træthed.
Efter frokosten tager det ene par en guided tur i Marais kvarteret. Det kan anbefales forlyder det. En lokal guide kunne fortælle og fremvise steder og historier, som man næppe kan læse sig frem til i nogen bog! Det andet par sørger for indkøb til aftenens middag, og snuser lidt i vores eget kvarter. Sen eftermiddag mødes vi igen til ’kl. 17.00 indtaget’.

Kokkene træder i karakter og går i gang med aftenens menu som består af lam, kantareller i fløde, salat og brød. Til dessert får vi pandekager med is og nutella.
Vinen er fra Vinsobres og til desserten får vi portvin.
Fredag morgen er der tidlig løbetur for de, som lyster. Vi er på trappen før det bliver helt lyst, og må sande, at Paris ikke er en by, der står tidligt op. I Tuillerierne er der stort set kun motionister at skue, dem er der til gengæld en del af. Efter morgenmad går turen med metro mod Bastillie-pladsen. Vi skal på sejltur på Canal St. Martin og påmønstrer på kajen ved pladsen. Første del af turen, ca. 2 km er ’under jorden’, den ældste del er fra 1835. Ude i dagslyset igen mødes vi af sluse på sluse. Der er 4 dobbelte af slagsen og 2 drejebroer på ruten og vi ender i Bassin de la Villette, et helt nyt område for os, næsten ude af byen.
Fin tur, men også lidt langsommeligt med de mange sluser. Der er en højdeforskel på 25 m, som sluserne skal udligne, så det er forståeligt, at det tager tid. Vi hopper af længst ude og snupper en metro til St. Paul. Her er der dagen før spottet en hyggelig lille plads i Marais kvarteret, hvor vi skal spise frokost. Pladsen er bilfri, og vi får en plads i solen på La Terrasse Sainte Catharina ved de små borde med rødternede duge, som står så tæt på hinanden, at det næsten ikke er til at komme ud og ind. Det er pariserne tilsyneladende vant til. Der tales og gestikuleres, spises og drikkes og vi forsøger at følge trop, i hvert fald når det gælder mad og drikke, - vi taler simpelthen ikke så meget som franskmændene, men mindre kan også gøre det.

Menuen står på fish and chips og et svingende glas øl. Vi nyder at solen i dag er med os og giver sommeragtige temperaturer og endnu mere stemning end vi har oplevet hidtil.

Stormagasinet BHV får lige et sidste besøg på hjemvejen, men vi finder ikke, hvad vi gik efter, og vender næsen hjem mod St. Germain. Det myldrer ved Notre Dame og langs kajerne, fortovscafeerne er tæt besat og der er mange interessante outfits at beskue. Paris er et væld af synsindtryk, og vi er lette ’ofre’. Vi suger det hele til os, der er en verden til forskel fra gågaderne i Herning og Viborg! Ja man skulle tro det var en anden planet!
Hjemme står den på kaffe og chokolade, før vi endnu engang drager af sted med rygsæk og indkøbsliste. Monoprix er målet og på turen frem og tilbage kan vi igen nyde stemning og mylder på gader og cafeer. Det bliver vi aldrig træt af, ligesom alle de mange små og store butikker, hvor alt hvad man kan komme i tanke om, kan købes. Der er simpelthen ikke det, der ikke kan findes i denne by!

Vi indtager vores pastis/G&T med vinduerne åbne ud til solen over byens tage. Det lakker mod enden af ferien, men forinden skal vi have en menu bestående af små franske godbidder/specialiteter. Til hjemturen fremstiller kokkene pizzaer, før middagen starter. Den består af foiegras med råsyltede mirabeller og sød vin, røget andebryst med pærer, skinkeruller fyldt med ricotta, pølse, pateer og oste. Hertil rødvin fra Gigondas.

I skrivende stund, fra en lænestol i stuen, ses Notre Dames tårne over tagene i aftensol. Et billede der har printet sig på nethinden som en slags symbol for dagene i Paris’ midte.

Lørdag morgen er der afgang fra Paris 7.50. Turen hjem forløber roligt og jævnt, kun med en enkelt kø ved Hamburg, og vi holder ved udgangspunktet i Herning godt 12 timer senere.