2012 - 09 - Himmerland

Foreningens studieture er tænkt som en udvidet støtte til foreningens formål, nemlig at udvikle medlemmernes gastronomiske kunnen. Derudover vil vi gerne benytte lejligheden til at komme rundt i såvel ind- som udland. Målet denne gang var på ingen måde eksotisk, til gengæld både smukt og inden for rækkevidde. Udgangspunktet var sommerhuset i Eskov og målet to lokaliteter i Himmerland.
Foreningens medlemmer mødtes i sommerhuset fredag aften. Lone og Torben var ankommet i god tid og havde indlogeret sig med ild i brændeovnen og levende lys. Der var således lagt op til en hyggelig aften med gensynsglæde og snak om den for ikke så længe siden afviklede store Frankrigstur. Den store sult var stillet hjemmefra eller undervejs, så aftenarrangementet var en relativt beskeden servering med ost, pølse og paté, og dertil et godt glas af Torbens og pedellens hjemmebryg, hhv. en lettere øl med smag af hyldeblomst og en dark ale.
Lørdag morgen afgang og et hurtigt indkøb undervejs på Thise Mejeri. Derefter med færgen fra Sundsøre til Hvalpsund og videre til Drivhuset (www.drivhuset-eva.dk) = det buddhistiske marked i Gedsted. Målet for vort besøg var at købe ind af frugt og grønsager til aftenens menu, hvilket bestemt også var muligt i stedets lille butik. Udbuddet af grønt var måske ikke helt som forventet på denne vilkårlige lørdag formiddag, men til gengæld havde butikken et righoldigt udbud af økologiske varer primært med sigte på fremstilling af vegetarmad. Stedet leverer vegetarmad ud af huset og afholder kurser af forskellig art. Udover økologien og vegetarmad er stedet tydeligvis samlingssted for mennesker, som bekender sig til buddhisme, yoga, meditation osv. eller med stedets egne ord ”…….forsøger Drivhuset med opmærksomhed og mindfullness at udøve balance i naturen gennem bevidst brug af tanker, handling, tale, følelser, sind, evner og aktivitet”. Stedet ligger på landet lidt uden for Gedsted, og omfatter en række bygninger af noget forskellig beskaffenhed, og på en bakketop en såkaldt tibetansk stupa – en fredsskulptur også kaldet en ”ønske-opfyldende juvel”. Spændende sted at besøge og som Lone tørt konstaterede, var det første gang vi købte ind til lyden af buddhistiske trommer.
Således opfyldt af nyerhvervet sjælelig balance gik turen videre nordpå med et kort besøg og nogle noget mere prosaiske indkøb i Rådhuscentret i Farsø. Men visse basale ting skulle der altså til, hvis aftenens menu også skulle opfylde nogle mere traditionelle behov.
Næste stop var Glenholm Vingård i nærheden af Ranum, og sagt helt uden ironi havnede vi her i den modsatte verden. Her var der ikke et strå der vendte forkert. Alt var ordentligt, og tilrettelagt efter at besøgende skulle have en oplevelse, og der blev ikke lagt skjul på, at der trods megen idealisme omkring vinen også er en forretning bag. Stedet ligger smukt og højt ved Limfjorden – 45 meter over fjorden og med udsigt til Livø, Fur og Mors. Glenholm plantede sine første 20 vinranker i 1993, og i 1999 produceredes de første 60 flasker vin. I 2009 toppede produktionen foreløbig med 5.500 flasker, plus at man vinificerede druer fra 25 andre vinavlere. Baseret på antallet af besøgende denne lørdag formiddag gætter vi på, at en betydelig del af produktionen indtages på stedet – der kører tydeligvis rigtig mange arrangementer med rundvisninger og efterfølgende indtagelse af såvel mad som stedets egen vin i caféen.
Vi havde på forhånd reserveret bord og bestilt ”Vinbondens frokosttallerken” – en ganske udmærket tallerken med små specialiteter, uden at være pompøs. Hertil valgte vi at få serveret et udvalg af stedets vine. Faktisk et udmærket koncept, hvor man kan vælge at få serveret 5 cl. af de af husets vine, som man måtte ønske sig. Vi valgte en hvidvin, to rødvine fra hhv. 2008 og 2009 og en senthøstet (sød) hvidvin linet op i glas af sædvanlig størrelse på rad og række foran den enkelte. Vi havde lidt problemer med at vurdere vinene – hvad skal man lige sammenligne med? Størst antal point fik den senthøstede vin, så det efterfølgende indkøb i stedets vinudsalg omfattede da også en senthøstet hvidvin - 50 cl. formedels 395 kr. Rød- og hvidvinene ligger på små 300 kr. pr. flaske. Man fornemmer klart at der betales en del for oplevelsen, men den er til gengæld også pengene værd.
Vejret havde fra morgenstunden været mest præget af byger og blæst. Havde vejret været lidt mildere stemt, havde vi uden tvivl brugt mere tid udendørs. Som det var, blev det til en kort tur gennem nogle af vinmarkerne, som ligger smukt i små parceller, omkranset af læhegn og med densmukkeste udsigt fra det kuperede terræn.
Efter den hyggelige frokost i Glenholm’s café – indrettet som orangeri – gik turen via et kort stop i Næsby Dale tilbage til sommerhuset og kaffe med lagkage. Det var i mellemtiden klaret en del op, så tilbageturen og resten af dagen kunne nydes i smukt solskin.
Aftenens menu bestod dels af indkøbte råvarer, dels af eksempelvis medbragt kød, da vi havde luret, at det ville knibe med de indkøb i Drivhuset. Forretten bestod af blokke af agurk, udhulet og fyldt med anderillette og serveret på en tallerken sammen med en stuvning af kantareller. Hertil serveredes en Tavel (rosé) hjembragt fra sommerens togt. Hovedretten bestod af chateaubriand med rodfrugtkompot og sprødstegte kartofler og rødvinssauce og hertil en argentinsk malbec. Opskriften til desserten var opfundet undervejs i løbet af dagen og bestod af sukkersyltede pærer serveret med et par kugler hjemmelavet kanel-is. Ingen kunne klare tanken om mere sød vin denne dag, så alle var glade for en kop kaffe til desserten.