2012 - 07 - Den store Frankrigs-tur

Frankrig har en ganske særlig plads i hjertet på samtlige foreningens medlemmer: Idéen til selve foreningens opståen blev således født i Frankrig, fransk mad og vin er gennemgående temaer i den kulinariske del af foreningens aktiviteter, og ikke mindst er Frankrig det foretrukne ferieland.
I sommeren 2012 gennemførte foreningen derfor en nøje planlagt tur til Frankrig. Rygraden i planerne, som strakte sig over 3½ uge, var tre forskellige lejemål i tre vidt forskellige franske regioner, nemlig Bretagne, Pyrenæerne og Vaucluse.
Formålet med turen var at stifte nærmere bekendtskab med lokale produkter, og ud fra indkøb af disse, at fremstille gode måltider med tilhørende vin.
Nedenstående indeholder links til de steder vi har boet og derefter kan feriens menuer ses.
Bretagne:

Overnatning på Etap Hotel, Rue du Maugrè, 59121 Prouvy (nær Valenciennes)
Kan anbefales for en enkelt overnatning. Hotellets standard er betydelig bedre end de Etap hoteller vi før har boet på.
Hotel le Bretagne, 6, rond-point du Centre, 35960 le Vivier sur Mer

http://www.hotel-restaurant-le-bretagne.com/

Ældre to-stjernet hotel til rimelige penge. Værelserne er ok, men ikke noget særligt. Restauranten er bedre end de to stjerner med absolut rimelige priser.
1. lejemål i ”la Récréation” = den gamle skole i byen Missillac (Bretagne)

www.gite-larecreation.com

Da vejret ikke var optimalt havde vi ikke meget brug for poolen. Næste gang vi skal til Bretagne vil vi foretrække et hus på sydkysten uden pool. Huset er ellers i orden med 3 store soverum og tilhørende badeværelser. Stue og køkken i eet fungerede godt. Huset ligger i en gl. skolegård og ejerne bor i hovedhuset. De var meget diskrete, og vi havde ingen kontakt med dem i løbet af ugen.




Pyrenæerne:

2. lejemål i ”the Winery” = sidebygning til slottet Clos Mirabel, Jurancon

www.clos-mirabel.com

Beliggenheden er unik. Udsigten fantastisk. Værtinden er professionel, og giver den bedste information om området, i forhold til de interesser vi har, der er hjælp at hente og stor imødekommenhed til hver en tid.
Stedet er engelsk-ejet, og langt den overvejende del af gæsterne er engelsk-talende.
Vær forberedt på at der er B & B gæster i hovedbygningen og fælles pool, hvilket vi i øvrigt ikke var generet af. Hjemmesiden fortæller ikke hele sandheden om huset, som skal renoveres grundigt i 2014. Et soveværelse er i orden, det andet knap så attraktivt og badeværelserne er ikke attraktive. Vi fik en rundvisning i B&B bygningen og det kan anbefales. Huset er fuldt renoveret og i topklasse.

Der er ingen tvivl om at ’the Winery’ bliver i top-klasse efter renovering, og prisen vil også være derefter. Men vi tør godt anbefale det, stedet er som sagt helt og aldeles unikt. Pyrenæerne er et besøg værd. Smukt, vildt og dramatisk.

Provence:

3. lejemål i ”Les Alazards”, Beaumont du Ventoux = feriehus i Provence

www.homeaway.dk/feriehus/p16322

Vi ramte her første uge af franskmændenes ferie, og var lykkelige for at kunne trække os tilbage til huset som er beliggende ca 5 km fra Malaucene, i fredelige omgivelser. Området er betegnet ved at være en samling af 7 hamauer, hvoraf Les Alazards er den sidste. Vejen gik ikke længere, og vi boede da også næsten som de sidste i den lille by. Huset er engelsk ejet og tilses af et engelsk par som bor i nærheden. Udenoms faciliteterne er helt i top med en skyggefuld terrasse ved huset, og et dejligt pool område i forskudt niveau, med tilhørende udekøkken. Her er alt hvad hjertet begærer til brug ved poolen + i forbindelse med tilberedning af mad over grill inkl et ekstra køleskab.

Det var en meget varm og solrig uge, og det kunne mærkes i de to soveværelser der var på 1. sal. Et soveværelse i stueplan fungerede perfekt med tilhørende badeværelse, men ovenpå var det meget varmt at sove og svært at temperere. Køkkenfaciliteterne var i orden, og bar præg af at huset ofte blev brugt af ejerne.
Alsace:

Hotel Au Riesling, 5 route du vin, 68340 Zellenberg (Alsace)

www.au-riesling.com

Som en ekstra krølle på turen havde vi to overnatninger i Alsace på turen hjem, på Hotel Au Riesling. Der var god og meget venlig betjening og udmærkede værelser, og da vi havde to værelser for enden af en gang, havde vi mere end let adgang til en stor terrasse for enden af huset, med en blændende udsigt over vinmarkerne. Maden var mere end god og veltillavet, og såvel ophold som mad/vin til meget rimelige priser.
Vi kan anbefale hotellet, som også er særdeles velbeliggende i forhold til indkøb af vin i området.





Menuer Bretagne

Fredag:
Hotel de Bretagne i Le Vivier-sur-Mer:
Røget laksemousse med smørtyve, forret af røget hellefisk med citron/salat/brød/smør, hovedretten er bøf med pommes anne og pebersauce, og efter eget valg: creme brulee med honning, is med Grand Marnier, eller chokoladekage med amarena kirsebær til dessert. Og ekspressokaffe. Vin: Kir som aperitif, hvidvin: Macon Village Bourgogne og rødvin: Domaine Martin. Cotes du Rhone Village, Plan de Dieu 2011.

Lørdag:
Coq au vin. Hertil Beaujolais.

Søndag:
Lammekølle med ovnkartofler blandet med løg. Salat med sauteret peber og hvidløg, feta og oliven. Ost. Hertil Beaujolais.

Mandag:
Grillede lammekoteletter, svinekoteletter og franske pølser. Salat af mixet grønt, sauterede squash, majroer, fennikel, hvidløg og tomater. Ristede baquettes med tzatziki.
Hertil Rhonevin Saint Joseph.
Tirsdag:
Pille-rejer med brød. Hertil Rosé Tavel.
Hjemmerøget laks med tomatsalat og brød med pesto. Hertil hvidvin Sancerres.

Onsdag:
Forret: Torsk med kammuslinger og balsamicosauce. Hertil hvidvin Vouvray.
Hovedret: Perlehøne med ratatouille. Hertil Beaujolais.
Dessert: Råsyltede brombær og solbær til vaniljeis, pyntet med abrikos og brombær.

Torsdag:
Pocherede Østers. Hertil hvidvin Vouvray.
Grillet oksesteg med kartoffelmos af søde og alm. kartofler tilsat ost. Hertil ristet brød med oliventapenade. Rødvin fra Cahors.

Fredag:
Grillede koteletter og pølser, bagt kartoffelmos og salat med sauterede grøntsager. Hertil rødvin.



Menuer Pyrenæerne

Lørdag:
Pillerejer med salat og brød. Hertil hvidvin fra Sancerre

Søndag:
Andebryst på grøntsager og ovnstegte kartofler. Hertil rødvin.

Mandag:
Ovnbagte vagtler med abrikos overhældt med honningvand. Grøntsager og kartofler + brød. Hertil rødvin.

Tirsdag:
Hjemmelavet fish and chips med sauce tatare. Hertil Kronenbourg 1664

Onsdag:
Moules frites. Muslinger med kartofler i ovn, tomatsalat og sauce tatare. Hvidvin

Torsdag:
Stegt foie gras med mirabellekompot. Hertil sød Jurancon vin.
Tørret skinke med oliven, kapers og tomatsalat.
Røget andebryst med pærer og cashewnødder.
Anderillette og griserillette med chornichoner.
Gedeost, rød-kit ost og brie.
Brød
Hertil rødvin.

Fredag:
Pasta med ristet skinke, champignons og hvidløg. Hertil rødvin.







Menuer i Provence (Vaucluse)

Lørdag:
Grillede bøffer, grillede grøntsager og salat. Hertil Beaumont de Ventoux rødvin (lokal).

Søndag:
Foie gras med råsyltede mirabeller. Hertil sød hvidvin Bordeaux.
Pillerejer med brød. Hertil rødvin Rasteau.

Mandag:
Grillet kylling, grillede grøntsager, tomatsalat, olivenbrød og hvidløgssmør. Rødvin Vacqueyras.

Tirsdag:
Restaurant l’Ancienne Poste i Entrechaux:
Starter af tomat/løg og melonsuppe i lag.
Crustader med gedeost eller marinerede rejer på spid med perlebygsalat, som forret. Hertil hvidvin.
And med honning, pærer og rosmarin eller bøf til hovedret. Hertil rødvin.
Abrikos eller chokoladedessert.
Onsdag:
Picnic:
Gravad laks. Hjemmelavet.
Pizza med tomatsalat. Hjemmelavet.
Fransk pølse.
Ost.
Hertil Rosé fra Bandol.

Torsdag:
Langtidsstegt lammebov i tiang med champignons, bønner, gulerødder, løg og hvidløg, tomatsauce. Hertil råstegte kartofler.
Rødvin fra Plan de Dieu.

Fredag:
Grillet ged og tomatsalat. Grillede squash, kartofler og majs. Brød med pesto. Lokal rødvin fra Beaumont de Ventoux.

Menuer Alsace

Lørdag:
Restaurant på Au Riesling:
Til forret: Fiskesuppe med ost, ristede brød og rouille, hertil Fux & Fuchs riesling (Zellenberg).
Til hovedret: And med pommes Dauphine og grøntsager, eller fisk med nudler. Vi drikker en Bordeaux rødvin til.
Som mellemret: Münsterost
Til dessert: Creme Brulée, 3 forskellige slags, nemlig vanilje, jordbær og chokolade.

Søndag:
Til forret: Salat med bacon, æg og crutoner, eller salat med røget laks og kammuslinger, eller svesker farserede med foie gras. Hertil Wolfberger Pinot Gris 2011 Eguisheim.
Til hovedret: Kyllingebryst farseret med skovchampignons + grønt, eller kalvekotelet med morkelsauce, pomme Dauphine + grønt, eller beuf mignon m. sød kartoffelgratin + grønt. Hertil drikker vi Bourgogne Givry premier cru 2010.
Til dessert: Tarte tatin.