2010 - 05 - Paris

Studietur til Paris pinsen 20.05.10 til 24.05.10

Ideen til denne tur blev grundlagt under sidste studietur til Paris i maj 08. Da boede foreningen på hotel, og der opstod hurtigt et behov hos herrerne, for at kunne benytte sig af alle de gode indkøbsmuligheder, samt at kunne fremstille egne måltider af de indkøbte produkter. Vi var dengang så heldige at vejret var aldeles fremragende, men oplevede alligevel en vis hjemløshed når vi ikke lige travede byen tynd, eller var ude for at spise. Kort sagt manglede vi et sted at lægge fødderne op, kunne slappe af og småsnakke, uden at det skulle aftales, hvis senge det nu var det skulle gå ud over. På den daværende tur opdagede vi også Paris’ uovertrufne indkøbsmuligheder for køkkentøj og ting, og blev da forholdsvis handlingslammede over de mange muligheder. Det har lige siden været et ønske at komme tilbage dertil.
Altså har vi denne gang ikke været i tvivl om, at vi ville bo i lejlighed, og at der skulle være et godt køkken til. Endvidere var ideen, at måltiderne skulle fremstilles af årstidens kvalitetsprodukter. Det var ikke på forhånd bestemt hvad og hvordan, men kreativiteten skulle have lov at råde.


Dagbog

20.05.10
Efter endt arbejdsdag mødes foreningens medlemmer forventningsfulde i Herning sidst på eftermiddagen, hvor Jens er i gang ved grillen, muligvis for at lægge en vis standard for turen. Han serverer grillede asparges, squash og kylling med kold rosé (Tavel) til. Dessert skal vi også have og det er rabarberkage, hertil en god kop kaffe, og så er vi styrkede til at gennemleve turens strabadser. Ca. 18.30 flyver vi fra Billund, og vi lander begejstrede, om end en smule hårdt, i Paris omkring kl. 20.00. Her skulle en taxa vente på os, men det blev omvendt. Efter en tids søgen lykkes det dog at finde den rigtige mand, og det er ganske afgørende, da han er i besiddelse af nøglen til lejligheden! Vi køres ind til Paris, som er badet i den varme aftensol, og stemningen vinder lige så stille ind på os. Træk vejret, vi har ferie, vi er ude i det gode liv, vi er i Paris igen!! – I de små gader er det galleri på galleri, og for vi stakler fra det kolde og afmålte nord, kunne det se ud som om pariserne er myldret ud for at være sammen i den varme aften. Vel fremme i den lille gade Rue des Beaux Arts, får vi den helt specielle oplevelse at gå lige ind i total stilhed, da vi træder ind af porten til gården, hvor vi skal bo på 5. sal. Det spænder dog ikke helt stille af, at få såvel personer som bagage flyttet op på 5. sal, men det er turen værd. Lejligheden er lys og rummelig, og lige hvad vi kunne ønske os. Vi forsøger at orientere os og kan se både Notre Dame og Pantheon. Torben har medbragt natmaden og der serveres meget passende et glas rødvin til. Selskabet er helt klart vel tilpas, stemningen er afslappet og munter, og der snakkes og hygges indtil midnat.
21.05.10
Vi slår øjnene op til sol fra en skyfri himmel over ’vores’ by. Lejligheden fremstår denne morgen endnu mere lys og rummelig, end vi oplevede det i aftes. Vibeke og Jens henter morgenbrød, og efter indtagelse af morgenkaffen handler vi i Carrefour, så der kan fremstilles en håndfuld baguettes, som kan medbringes på første ekskursion ud i den dejlige by. Vi indleder turen i Jardin de Luxembourg, hvor vi slår os ned på de opstillede stole for at nyde vejret, kigge på mylderet og indtage de gode baguettes fyldt med pate, chornichoner, skinke, kryddermayonnaise, tomater, mozarella og pesto. Vi får også smuglet en kold øl op af tasken, selvom det kunne se ud som om der ikke nydes alkohol i parken. Det er svært at løsrive sig, vi er godt underholdt, men til dels også fordi det er så nyt for os at nyde solen og varmen, efter den meget kolde vinter og det tilsvarende forår derhjemme. Men turen går videre til markedsgaden Rue Moufftard, omkring Pantheon, tilbage til Luxembourg-haven, ned til Seinen og på vejen hjem mod lejligheden havner vi på en café. Plantet som sild i en tønde, får vi en herredyr kop kaffe, serveret af en meget parisisk tjener. Turisterne er kommet til storbyen! Det ændrer ikke trangen til en god balje kaffe ved hjemkomsten og her får vi endda chokolade til. Efter lidt tid til almindelig afslapning er det tid for Tavel med peanuts kl. 17.00.
Mændene går så småt i gang med middagen. De laver kylling, aspargeskartofler, majroer, rød peber og rødløg. Vibeke og Lone står for forretten, som består af feldsalat, avokado, pærer, tomat, røget andebryst, oliven og en pestodressing. Forretten serveres med en beaujolais og hovedretten med bourgogne.
Den lille gruppe får sig en lang snak om de større spørgsmål i livet såsom arbejde, planlægning i livets forskellige faser, venner o.lign. Det er tydeligt, at vi er i så gode omgivelser og så behageligt selskab, at alle slapper af og er meget nærværende. Vi nyder at have al den tid vi ønsker, til at lave mad, spise og snakke i, og at vi har en stue hvor fødderne kan lægges op, der kan læses og småsnakken kan gå. Planerne lægges efter dagsformen og impulsive ønsker. Det er gået op for os, hvor let det er at bevæge os ud i byen og hjem igen, da byen jo ligger lige udenfor porten! Det giver unægtelig mange flere muligheder, og det kommer vi til at benytte os af.
Således går der også en tur ud i den lune aften. Pont des Arts viser sig at være fuld af unge mennesker, der har slået sig ned i små grupper på broen med mad, drikke og måske lidt musik. Det ser super hyggeligt ud og der en helt speciel stemning. Vi må gå lidt på kryds og tværs for at komme over broen, men havde vi været yngre, havde vi nok slået os ned i stedet. Vi går ad Rue Rivoli, gennem Louvre over Pont du Carrousel tilbage til vores eget kvarter, for at finde et sted at spise is. Vi indsnuser atmosfæren, der er 1000-vis af mennesker på gaden, fest og snak i den varme aften. Det er ubeskriveligt at bo midt i det hele, åbne porten og gå direkte ind i stilheden. Det er også ubeskriveligt hvor trætte ben og fødder vi har, efter den første dag i Paris.
22.05.10
Torben og Lone henter morgenbrød. Efter morgenkaffen går Jens og Torben ud for at købe fisk og kød til aften, og imens laver Vibeke og Lone dagens frokost - baguettes. Turen går over gangbroen til Hallerne for at komme til Rue Montmartre hvor vi skal handle i Mora og Simon. Det er svært at vælge hvad det er der skal med hjem denne gang. Udvalget er stort men pladsen i kufferten lille, og vi bliver igen så overvældet af alle de dejlige køkkenting, der kan fås. Det ender dog med noget i en brun pose, og det lykkes også for Vibeke og Jens at få 3 af de tallerkner de købte sidste gang og som de gerne ville have 4 mere af. Gaderne traves tynde og vi beslutter at forsøge at finde den butik hvor vi sidste gang købte silketørklæder. Og sandelig om det ikke lykkes. Mændene slår sig ned på en bænk ved et skyggefuldt træ, mens de svære beslutninger tages i butikken, og det kræver et enkelt tilbagetog at blive helt færdige med indkøbene. Vi er lige i nærheden af Monteguiel, som lokker med alle de gode indkøbsmuligheder, og der ryger da også lidt gode ting i posen. Frokosten indtages ved Hallerne, før Vibeke og Lone går hjemad med varerne. Jens og Torben fortsætter indkøbene til aftenens menu. Og selvfølgelig kan vi piger ikke sidde der uvirksomme med byen for vore fødder, så vi tager også en tur ud for at gøre lidt tøse-shopping. På hjemvejen må vi simpelthen indkøbe de farverige og indbydende macarons i en meget flot bager og konditorbutik i vores nabolag, hvor der også lige bliver lejlighed til at beundre den franske konditor og chokoladekunst, og tage et par billeder. Der er noget at leve op til og lade sig inspirere af. Alle mødes til eftermiddagskaffen, som vi lige når før kl. er 17.00 og vi skal indtage dagens rosé med saltede mandler, oliven og peanuts. Solen står ind af de store og åbne vinduer i lejligheden. Vi kan høre kirkeklokkerne bimle, men er ellers langt væk fra storbyens larm og lyde. Foreningen holder møde. Der er ikke grænser for forslag og kreative tanker. Vi er langt væk hjemmefra hverdagens krav og opgaver, alt synes muligt og vi føler at have energien til hvad som helst. En lille smule høje af turen kan vi nok heller ikke undsige os at være.
Mens mændene laver forretten, som er henholdsvis dampede og hvidløgsstegte St. Jacques med hvide asparges og grønt, sidder Vibeke og Lone på kanten af badekarret med fødderne i vand og et glas i hånden. Spørg lige om vi havde det som dronninger!!?!. Der er ikke grænser for de emner der lige kan vendes der på kanten, og vi nyder at pleje det gamle veninde-forhold. Forretten kan indtages med velplejede og friske fødder, og vi nyder både maden, kokkene og den Aligoté der nu er i glasset.
Til hovedret er der fremstillet dampet ørred med ratatouille, og i aften får vi også dessert som er friske jordbær og hindbær der dels serveres helt friske og dels råsyltede, hertil is. Så er der kaffe med macarons, men da er aftenen også så fremskreden, og vi er så trætte, at Jens’ ønske om at gå en tur nedstemmes, og Vibeke tør ikke lade ham gå ud alene, med stor fare for at hans stedsans vil lokke ham på afveje, så han må blive hjemme.
23.05.10
Vi sover forholdsvis længe. Vibeke og Jens handler og er hjemme igen ca. 9.45. Vi får mogenkaffe og det er som at sidde på Paris’ tage. Alle vinduer er åbne. Det er en meget varm og klar dag, og vi nyder fuglesang i stilheden. De gode konditioner er da også grobund for endnu en lang og nærværende snak før vi fremstiller dagens frokost-baguettes og tager med metroen til Parc des Buttes Chaumont. Vi finder en plads i skyggen og kigger på motionister, legende børn og familieliv. Pariserne holder fri, der slikkes sol og holdes picnic i parken. Parken er lavet i et gammelt stenbrud og der er et meget kuperet terræn med vandløb, søer og broer. Vores frokost nyder vi på en bænk i skyggen med udsyn til livet i parken. Gruppen splitter sig op. Vibeke og Jens tager til Champs Elysee i håbet om at få et glimt af den nye drømmebil i Peugots hovedsæde. Torben og Lone tager til Sct. Sulpice for at bese rosenlinjen og ellers vandre i kvarteret, og helst på skyggesiden da det er meget varmt. Der er feriestemning i kvarteret. Alle fortovscaféer er fyldt og der er gademusikanter flere steder. Vi går hjem for at få fødderne op lidt og nyde en kop kaffe med chokolade, men byen kalder og vi må ud igen. Denne gang en tur langs Seinen, hvor vi slår os ned på kanten for at kigge på de stuvende fulde turistbåde og det dovne mylder. Der slentres i varmen og fridagen.
Alle mødes hjemme igen, tilfældigvis lige til kl. 17.00 og rosé-tid med tilbehør.
Forretten denne aften består af Bresaola, avokado, pærer, salat, dilddressing og olivenbrød. Hertil en sen høstet sød og god hvidvin. Mens hovedretten fremstilles har vi piger igen fødderne i badekarret. Vi får derefter lam med pasta og champignons, og tomatsalat. Og som prikken over i’et, og det genkendelige islæt, en rødvin fra Rasteau!
Vi må simpelthen en tur ud i området og det fantastiske vejr igen. Ud for at indsnuse storbyen og nattelivet. Det er meget varmt og vi bliver hurtigt fugtigt varme på trods af vores sommerantræk med bare arme og ben. Det ikke bare vrimler, men er som en myretue i Latinerkvarteret, og vi søger lidt væk via en sidegade og nyder 4 øl på en fortovscafe, før vi vender hjemad til friske og råsyltede bær med is og kaffe. Efter midnat bliver der ro på os. Vi er meget matte og meget trætte, men kan stadig nyde at kunne have alle vinduer åbne gennem natten, for at få lidt luft.
24.05.10
Vi vågner ved 8.00 tiden, bader og får morgenkaffe, og så går turen over broerne til Ile St. Louise og en vandring over øen til Marais-kvarteret med bl.a. Place Vosges. Vi køber baguettes og vand og får vores frokost i en lille park i området, før vi traver videre og kommer igennem en smykke-gade og finder et kæmpe indkøbscenter som kommer på listen til næste tur. Det er uoverskueligt for os i dag, og endnu engang er det den manglende plads i kufferten, der hæmmer indkøbene. Turen går langs Seinen hjemad, det er bragende varmt, og det føles efterhånden som om vi er slidt til brystbilleder. På hjemvejen købes kager, som vi får til kaffen, og Jens bestiller en taxa. Vi kan ikke blive ved med at se bort fra, at vi skal hjemad. Kufferterne pakkes og Jens rydder køleskabet og fremstiller en madpakke, som vi kan spise i lufthavnen. Vi er færdige i god tid, og det er godt, for taxaen er der også i god tid, og så må vi altså sige farvel til Paris for denne gang. Men vi er høje. Turen har været alt det vi ønskede os + bonus. Vejret har været perfekt, lejligheden og beliggenheden fås ikke bedre, og vi 4 har nydt hinandens selskab og gnidningsløst fået opfyldt ønsker og behov. Det er perfekt for os at bo midt i byen og selv kunne handle og lave mad, samt have den frihed en lejlighed giver, for at slappe af derhjemme også. Tak til kokkene for de dejlige og veltillavede måltider.