2008 - 05 - Paris

01.05.08 - Udrejsedag
Foreningens medlemmer mødes til morgenmad i Herning hvorefter turen går til Hamburg. Fly fra Hamburg sidst på eftermiddagen og ankomst til hotellet lidt før 21.00. Da er vi godt møre og sultne, men det lykkes da heldigvis at finde et sted at spise.
02.05.08 - Passagedag
Dagen starter i Societets ånd i Rue Montorgueil. Udbuddet af fødevarer er enormt, opsætninger af oste, frugt, blomster, fisk og brød er en sanse-oplevelse, og det kribler for at skulle købe ind og smage nogle af alle de gode råvarer, men det skal vi jo ikke. Herfra går turen til Musée D’Orsay som alle gerne vil se, men det er der ca. ½ mill. andre, der også vil. Køen foran er enorm og vejret alt for godt, så vi er hurtigt enige om, at det må vi gøre en anden gang, især hvis vi skulle komme til Paris i knap så godt vejr. Vi går over Seinen via Pont Solferino, hvor der lige indtages nogle store flotte solmodne appelsiner på en bænk i solen, gennem Tuillerierne til Rue de Rivoli. Vi finder et lille sted, hvor vi kan sidde udendørs og nyde vores frokost, og så går ’passagedagen’ i gang. Det lykkes os at finde ikke mindre end 9 passager: Colbert, Vivienne, Caire, Passage de Ponceau, Panoramas med tilhørende gallerier, Jouffroy, Passage Verdeau, Passage de Beaujolais og Passage de Bourg l’Abbe. En helt verden for sig som man sagtens kan overse, men som bestemt er et besøg værd. Nogle af passagerne er smukt restaureret og rummer fine og spændende butikker og restauranter, andre er gået i forfald, men man kan stadig fornemme fordums Pariserliv og storhed.
Vi mødes igen senere på dagen til vin og chip, før vi går ud i aften-livet, for at spise på en kendt restaurant ’Cartier’, i Rue Du Faubourg Montmartre. Men ak og ve, da vi når frem viser det sig, underligt nok, at der også er andre der har hørt om stedet. Endnu en lang kø, alt for lang til vores tålmodighed og sult, så vi finder tilbage til en af passagerne og spiser.

03.05.08 - Festdag
Dagen hvor der fejres en bryllupsdag og en fødselsdag.
Efter morgenkaffen på hotellet går vi ad Rue Turbigo mod Place de la Republique, med en lille omvej via ’chinatown’, til Canal St. Martin, som vi har afsat en del af dagen til at vandre ved. Undervejs laver vi en afstikker til Hospital st. Louis. Vejret er fantastisk, med sol fra en skyfri himmel, og vi nyder den smukke tur langs kanalen og at sidde i solen på en fortovscafe for at indtage kolde drikke, mens vi kigger på livet ved kanalen. Det er lige før man må knibe sig i armen for at tro på, at det er rigtigt, - ferie, Paris, og sommer i maj - vi forlanger ikke mere!

Fra kanalen går vi ad Rue la Fayette til Gard de l’Est og herfra til Rue de Paradis som er kendt for butikker med krystalglas og porcelænsbutikker. Parisernes organisering med bestemte butikstyper i den samme gade er meget praktisk, når først man har fundet ud af, hvilken gade det drejer sig om, så er udvalget stort og det er lige noget for os der gerne vil ose!

Efter glas og porcelæn finder vi området for tørklæder og andet tilbehør i Rue de Caire, hvor der gøres et par indkøb før frokost på Rue st. Denis. Vi går i mylderet ved hallerne til Rue Montmartre, som er gaden for køkkenting. Sikke en svir! End ikke i vores vildeste fantasi kunne vi ha’ drømt om, hvad der kan fås til køkkener og mad-fremstilling, og vi kan kun svinge os op til at købe en callisonsform, det er simpelthen ikke til at vælge.
Hjemme på hotellet mødes vi igen, til Tavel Rosé og chips. Turen går ud i den varme parisiske aften mod Latinerkvarteret, hvor det lykkes os at finde et godt sted at spise en middag, der passer til festdagen på Bistro St. Emilion. Der nydes pastis og gin mens vi venter på maden, som til forret er muslinger ala Provencale eller avokado med rejer. Til hovedret vælges and, lam, entrecote og laks, og til dessert profiterols med ice-creme eller creme brulee.

Latinerkvarteret er fuldt af liv og meget charmerende. Vi går i de små gader og nyder såvel mylderet som varmen, før vi vender næsen hjemad til kaffe og cognac på hotellet.
04.05.08 - En sommerdag.
Turen går i dag gennem Marais-kvarteret, hvor vi blandt andet beundrer Place des Vosges, over Pont de Sully til markedsgaden Rue Mouffetard som fremstår indbydende og fuld af markedsliv i sommervarmen. Vi trækker i skygge på en lille fortovscafe midt i gaden, hvorfra vi kan studere livet.

På vejen derfra lykkes det os at få købt ind til frokost som vi vil indtage ved Seinen ved Port Saint Benard. Vi skyder på at der er 25 grader og nyder varmen sammen med en del andre, der også har fundet vej til Seinen på en varm fridag. Fra vores spiseplads kan vi se indsejlingen til Canal st. Martin. Vi går ved Seinens bred, over Pont l’archevéché bag Notre Dame, til Ile de la Cité. Notre Dame skal naturligvis fotograferes, og derfra går vi forbi blomstermarkedet over Pont Notre Dame til Pompidoucentret, og hjem til kaffe på 309. Vi mødes igen kl. 17.00 for atter engang at begive os ud i en varm aften. Turen går med Metro til Montmartre, hvor vi indtager drinks på en højtliggende plads med god udsigt. Så går vi til Sacre Coeur, som selvfølgelig også er velbesøgt på så smuk en dag. Da vi ikke rigtig finder et indbydende sted at spise i kvarteret, tager vi metroen tilbage til Les Halles og indtager vores middag udendørs i 25 grader, på den italienske restaurant La Perla. Menuen består af Foccacia med hvidløgsolie som starter, Saltimboca med pasta til hovedret og oste til dessert. Maden er god!
På hjemturen smages Crepes med Nutella og tilbage på hotellet får vi kaffe, cognac og chokolade.
05.05.08 - Hjemrejsedag
Efter morgenkaffen er der ’check-ud’. Vi går parvis på indkøb og mødes 11.45 for endnu engang at nyde en frokost udendørs. Mændene får Croque Monsiur og pigerne får salat med henholdsvis røget skinke og fisk. Kl. 13.15 tager vi fra hotellet i taxa til lufthavnen. Det er svært at skulle drage hjemad når sommeren stadig viser sig fra sin milde side, og Paris fremstår levende og lokkende med alle sine oplevelser og stemninger.

Der er enighed om at en mindre mer-pris vil få os til at vælge afrejse fra Billund, men vi kunne ha’ gjort det hurtigere på turen til Hamburg og vi kunne ha’ sørget for mad og drikke på turen, så vi ikke havde været helt så trætte og matte ved ankomst til Paris. Desuden skal jubilæumsfester og gæster nok undgås aftenen før afrejse, der var spor af festlighederne dagen efter!

Næste gang skal overnatningspengene (72 x 2 x 4) bruges på en lejlighed, gerne i området af Montorguiel eller Marais, hvor vi selv kan lave mad. Ønskesedler til køkkengrej må vi huske at lave løbende.


Web.sites

www.e-dehillerin.fr (køkkengrej)
www.mora.fr (køkkengrej)
www.maisonporcelaine.com (porcelæn)
www.hotelbellevue75.com (hotellet)
www.emiliorobba.com (vild blomsterbutik/inspiration)