500 g mel 60 g rugmel 15 g gær 35 cl lunken vand 10 g salt
Forklaring: I en skål blandes 60 g mel, rugmelet og gæren med 15 cl vand. Blandingen står og gærer i 3 timer et lunt sted.
Resten af melet (440 g) hældes ud på arbejdsbordet. Lav et hul i melet. heri hældes resten af vandet (20 cl) og den allerede gærede dej. Bearbejd med fingerspidserne væsken ind i melet - tilsæt saltet undervejs. Fortsæt med at ælte i ca. 10 minutter. Saml dejen til en kugle og læg den i en skål. Dæk den med et fugtigt klæde og lad den hæve i ca. 1,5 time eller til dobbelt størrelse.
Slå dejen ned på et melet bord og ælt den. Del den i 2 kugler. Læg evt. kuglerne i en melet kurv eller på bagepapir. Dæk med et bagestykke og lad kuglerne hæve i 1,5 time.
Varm ovnen op til 240° C. Er kuglerne hævet i kurv, vendes de ud på bagepapir. Rids nogle kvadrater i brødet og bag det i ca. 40 minutter. Efter 15 minutter sænkes temperaturen til 200° C. Lad brødet køle af på en rist dækket af et bagestykke.
Bemærkninger: For at give brødet en sprød skorpe kan der stilles en skål med vand ind i ovnen så der dannes damp under bagningen.