Gås med appelsinfyld og rosmarinsmør

Hovedret under temaet Jul

Ingredienser:
Personer: 6-7

1 gås (ca. 4/2 kg)
salt, peber
Honning

Fyld:
4 appelsiner
300 g syrlige æbler
1 skive franskbrød
1 spsk. rosiner
1 spsk. hakkede mandler
2 1/2 dl vand
saft af 1 appelsin

Appelsin- rosmarin smør:
150 g blødt smør
Reven skal fra 1 appelsin
1 spsk. tørret rosmarin
2 spsk. appelsinjuice
10 omgange peber fra kværn

Sauce:
4 dl vand
reven skal af 1/2 appelsin
salt
peber
2 tsk. maizenamel
2 appelsiner
1 gl. orangelikør

Forklaring:
Rens gåsen og gnid den ud- og indvendig med salt og peber.
Skræl appelsinerne og skær frugtkødet i terninger. Skræl også æblerne og skær dem i både. Udblød franskbrødet i lidt vand. Hæld kogende vand over rosinerne og lad dem derefter dryppe af.
Bland appelsin- og æblestykker med rosiner, mandler og brød. Fyld gåsen og luk den med kødpinde. Bland ingredienserne til smørret. Løsn skindet på gåsen og læg smørret ind under skindet med en ske og fordel det med fingrene.

Læg gåsen på risten i bradepanden og hæld kogende vand og appelsinsaft over. Lad den stege i. ovnen ved 160° i ca. 3. timer. Opløs honningen i kogende vand og hæld den over gåden med et kvarters mellemrum. Efterbrun evt. ved 250° eller under grill. Gåsen pensles af og til med appelsinsaft under stegningen og dryppes med stegeskyen.

Bemærkninger: