Ingredienser: 2 halverede citroner 16 små artiskokker 3 spsk ekstra jomfruolivenolie 1 fed finthakket hvidløg ca. 700 g havtaskefilet skåret i stykker på 2,5 cm 1 tsk finthakket frisk timian 1 tsk finthakket, bredbladet persille 1/2 tsk Friskkværnet peber 1/2 dl hønsefond (eller bouillon) 3 spsk tør hvidvin ca. 50 g Niçoise-oliven eller andre små, sorte oliven
Forklaring: Tænd ovnen på 200°.
Fyld en stor skål med vand og bland det op med saften af 1 citron. Nu gøres artiskokkerne i stand. Tag en artiskok ad gangen. Skær stilken af tæt ved bunden. Bræk det yderste lag blade af. Skær den øverste tredjedel af artiskokbladene af og kasser. Bliv ved med at brække blade af, indtil du når ind til de inderste gule og bløde blade. Skær eventuelle hårde bladspidser af og skær forsigtigt rundt om de gule blade for at løsne dem. Gnid skærefladerne med citronen undervejs. Hvis artiskokken har faet skæg, graves det ud med en ske. Kasser skægget og skær artiskokkerne over på langs i 4-6 stykker og læg dem ned i citronvandet. Før tilberedningen duppes de tørre.
Opvarm olivenolien i en sauterpande. Tilsæt hvidløg og artiskokker og sauter i 5-6 min., indtil artiskokkerne begynder at blive gyldne og bløde. Rør forsigtigt fisk, timian, persille, peber, hønsefond, vin og oliven i. Hæld derefter blandingen i et ildfast fad, dæk det til og giv det 15-20 min. i ovnen, indtil artiskokbundene er møre og fisken er fast og mælkehvid.
Bemærkninger: Fordel fisken på forvarmede tallerkener. Arranger artiskokker og oliven rundt om fisken, hæld lidt af fonden over retten og server.
Om foråret tilberedes denne enkle gryderet med artiskokker, men om sommeren og om efteråret kan den også laves med røde peberfrugter, tomater eller auberginer.