Sprøde svampekiks

Startere under temaet Uden tema

Ingredienser:
Kiksene
50 g tørrede svampe
2,5 dl vand
1 dl tapiokaperler eller -gryn
Olie til fritering
Salt
Friskost

Syltede gulerødder
2-3 gulerødder, ca. 150 gram
1,5 dl lagereddike
50 gram sukker
Et nip salt
Peber fra kværn


Forklaring:
Kiksene
Pulveriser de tørrede svampe, og kog svampepulveret op i vand. Monter tapioka i lidt ad gangen under kraftig piskning, indtil massen er tyk.
Smør massen ud over smurte bageplader så tyndt som muligt, og tør i ovnen ved 80 grader, til det helt sprødt.
Bryd herefter i mindre stykker, der friteres i varm olie til sprøde svampekiks, som tages op og lægges på fedtsugende underlag og drysses med salt.


Syltede gulerødder
Skyl og skræl gulerødderne og skær/skræl dem derefter i tynde strimler på langs med en kartoffelskræller eller mandolinjern.

Varm eddike, sukker og salt i en gryde til sukkeret akkurat er smeltet. Køl lagen af i 5-10 minutter.
Læg gulerodsstrimler i et rent syltetøjsglas og overhæld med den afkølede lage.
Luk glasset til med et rent låg og lad det trække 1-2 timer og gerne 1 dag i køleskabet.
Bruges indenfor 3-5 dage. Opbevares på køl.


Bemærkninger:
Kiksene pyntes med friskost, herpå placeres de syltede gulerødder og evt. syltet fennikel.
Vi brugte en friskost med Gammelknas og en med Ramsløg.