Ingredienser: Dag 1 30 g gær 6 dl vand 600 g skårne rugkerner
Dag 2 100 g solsikkekerner 50 g hørfrø 300 g yoghurt naturel 1 spsk. salt 600 g rugmel 1 spsk. honning 1 fl. juleøl eller stout (½ l) 2 spsk. maltmel ca. 150 g hvedemel
Forklaring: Dag 1 Gæren røres ud i vandet og resten af ingredienserne røres i. Skålen dækkes til.
Dag 2 I en anden skål blandes dagens ingredienser godt sammen. Indholdet af de 2 skåle blandes godt evt. på røremaskine, og fyldes i 2 rugbrødsforme (ca. 2 l). Brødene efterhæver et par timer til de er vokset med 30-50%
Brødene bages ved 180° C i ca. 90- 120 min. (bag dem evt. uden formen det sidste kvarter)
Bemærkninger: Her er brødet brugt sammen med Rørt Tatar.