Ingredienser: Til 10-12 personer (ca. 1200 g færdig ismasse)
500 g sødmælk 500 g piskefløde ½ tsk. flagesalt 2 stænger god vanilje 200 g æggeblommer (ca. 12 stk.) 250 g sukker
Forklaring: Hæld mælk, fløde og salt i en lille tykbundet gryde. Flæk vaniljestængerne, skrab kornene ud, og kom vaniljekorn og -stænger i gryden. Bring det op tillige under kogepunktet. Pisk æggeblommer og sukker let sammen i en skål. Hæld først lidt af den varme mælkefløde i de sammenpiskede æggeblommer under konstant piskning for at vænne dem til varmen. Hæld derefter resten af den varme mælkefløde i. Hæld det hele tilbage i gryden, og lad cremen legere og tykne ved svag varme og under omrøring med en gummidejskraber, til den når en temperatur på 85° - cremen må ikke komme i kog! Brug et digitaltermometer til at kontrollere temperaturen. Hæld straks cremen gennem en sigte over i en skål. Sæt skålen i et iskoldt vandbad, og afkøl cremen hurtigt under jævnlig omrøring. Hæld cremen i en tætsluttende beholder, og stil den i køleskabet. Lad cremen "modne" natten over i køleskabet, så den får den dejligste vaniljesmag. Kør cremen til is i en ismaskine. Kom ismassen i en tætsluttende beholder, og opbevar den i fryseren, til du skal servere den.
Bemærkninger: Hvis isen har stået længe i fryseren og er blevet meget fast, så lad den temperere ca. 30 minutter i køleskabet før servering. Her er isen serveret med chokoladepandekager og sauce à lorange.