Surbrød

Brød og kager under temaet Jul

Ingredienser:
Surdej:
2 dl vand
5 g gær
2 tsk. flydende honning
100 g hvedemel
100 g rugmel

Desuden:
6 dl koldt vand
20 g groft salt
200 g grahamsmel eller groft speltmel
650-700 g hvedemel

Forklaring:
4 dage før bagning:
Hæld vand i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt honning, og rør de to slags mel i væsken. Rør til en tyk grød.
Dæk skålen til med husholdningsfilm, og lad den stå på køkkenbordet i 2-3 dage, til den bobler godt i overfladen og lugter surt.

Dagen før bagning:
Kom fordejen i en stor skål sammen med vand, salt og groft mel. Rør hvede¬mel i lidt ad gangen. Dejen skal røres længe, ca. 15 min. Hvis du ikke har en røremaskine, så rør i 5 min., hold en pause, og rør 5 min. igen.
Dæk dejen til med et fugtigt viskestykke, og lad den hæve natten over i køle¬skabet.

Bagedagen:
Vælt dejen ud på et meldrysset bord, og del den i to stykker. Form dejen skø¬desløst til to brød. Læg brødene på et stykke bagepapir, drys dem med lidt mel, og lad dem hæve til¬dækket i ca. 2 timer.
Varm ovnen op til 270 grader eller så varm, den kan blive. Sæt en lille skål eller foliebakke med vand i bunden af ovnen, så der dannes damp. Har du en bage¬sten, lader du den blive varm i ovnen, ellers bruger du en bageplade, som du varmer med op i ovnen.
Pensl brødene med vand, og drys med lidt mel. Løft forsigtigt brødene over på den varme bagesten/bageplade, og bag brødene i 20-25 min. Efter ca. 5 min skrues varmen ned til 220 grader. Afkøl på en bagerist.

Hvis du vil ælte brødet på bordet skal der ca. 200 g mel ekstra i.

Bemærkninger:
Et rigtigt surdejsbrød kræver lidt tid, for fire dage før bagningen skal du nemlig lave en fordej, men det er besværet værd. 2 brød.