Rulleål

Smørrebrød under temaet Rundt om Limfjorden

Ingredienser:
1 stor ål (1-2 kg.)
4-5 løg
Persille eller dild i store mængder
Husblaspulver
Salt og peber
Kogelage af 2 l vand, lidt eddike, 1 spsk salt og laurbærblade
1 alm hovedsalat
Dressing af 2 dl. piskefløde, 1 spsk eddike, lidt sukker
Godt groft brød og smør

Forklaring:
Ålen åbnes på langs fra bugen. Rygbenet fjernes uden at de to sider går fra hinanden. På den åbne ål placeres med rund hånd finthakket løg og persille/dild (som når man laver rullepølse). Der drysses med salt og peber efter smag, og der sluttes af med at drysse med busblaspulver. Ålen rulles nu sammen fra halen og ”pølsen” snøres med garn der ikke krymper under kogning. Rulleålen småkoger nu i lagen i 30-35 min og stilles til afkøling i denne.

Ålen serveres skiveskåret med ”Farmors salat” og groft brød med smør, alternativt med stuvede kartofler, og glem ikke en god, kraftig (mørk) øl og snaps til.

Bemærkninger:
Rulleål er én af de rigtig gamle egnsretter fra Limfjordsområdet. Retten bliver bestemt ikke mindre lækker ved at bruge mindre ål, det gør blot tilberedningen en smule mere vanskelig.