Chokolademousse med abrikoskompot og vanilje

Dessert under temaet Fedtreduceret festmad

Ingredienser:
1 1/2 dl mælk, max 0,5%
70 g sukker
60 g mørk chokolade med mindst 70% kakao
1 bl husblas
1 usprøjtet citron, revet skal heraf
1/4 vaniljestang, kornene heraf
1 knsp maizena
2 pasteuriserede æggeblommer
1 dl græsk yoghurt


Abrikoskompot

500 g friske abrikoser
1 1/2 dl vand
1 hel kanelbark/kanelstang
2 stjerneanis
2 usprøjtede appelsiner, revet skal og saft heraf
35 g sukker
1/2 vaniljestang, kornene heraf
2 tsk maizena
1/2 dl Grand Marnier (en appelsinlikør)


Pynt
mynte/citronmelisse

Forklaring:
Chokolademousse
Husblassen lægges i blød i koldt vand, og følgende ingredienser gøres klar: sukker og chokolade vejes af, og chokoladen hakkes fint. Mælken måles op. Citronskallen rives, og med en lille spids kniv flækkes 1/4 vaniljestang, og kornene skrabes ud.
I en gryde varmes mælken forsigtigt op med sukker, citronskal, maizena og vanilje. Den hakkede chokolade kommes i og opløses i den varme masse. Husblassen knuges forsigtigt fri for væde og tilsættes mælkemassen under omrøring. Der røres, indtil husblassen er opløst. Gryden tages derefter fra varmen, og massen sigtes ned i en skål. Mens blandingen køler af, piskes æggeblommerne luftige, og disse vendes derefter med den let afkølede chokolade- og mælkemasse. Derpå tilsættes yoghurten, og massen piskes glat og fyldes i passende forme. Sættes på frost i mindst 2 timer inden servering.

Abrikoskompot
Ingredienserne gøres klar: appelsinerne rives og presses derefter for saft, og alle ingredienser - bortset fra abrikoserne - blandes i en gryde og gives et opkog. Mens massen bringes i kog, forberedes abrikoserne: de deles i både, og stenene fjernes. Når gryden er kommet i kog, tilsættes abrikoserne, og det hele småsimrer i ca. 2 - 3 min. Gryden trækkes fra varmen, og abrikoserne afkøles inden servering.

Anretning
Formen med chokolademoussen dyppes i varmt vand, således at moussen slipper formen og kan vendes ud. Den lempes forsigtigt over på en tallerken eller et fad, og der drysses med kakao. På en tallerken lægges en bund af abrikoskompot, og herpå placeres chokolademoussen. Der pyntes med mynte/citronmelisse, og de hele krydderier fra kompotten kan eventuelt lægges ved.

Bemærkninger: